november, 2012

now browsing by month

 

fedora

fedora

Mi is az a Fedora?

A Fedora egy Linux disztribúció, mely egy komplex szoftvercsomagot magába foglaló operációs rendszer. A rendszer gyors, valóban stabil és nyílt forráskódú, melyet egy nemzetközi közösség készít és fejleszt napjainkban is. Használata és tovább fejlesztése is ingyenes és korlátozás nélkül engedélyezett. Ezen operációs rendszert használhatjuk a jól ismert windows és max operációs rendszerek mellett vagy akár helyettük is.

A fedora közösség hisz a szabad szoftver értékében, elkötelezettek abban, hogy bárki számára hozzáférhetővé tegyenek minél több ingyenes programcsomagot. A fedora csapata hisz a közös munka erejében, fejlesztőik sok más ingyenes szoftver fejlesztővel karöltve különböző projektekben nagy segítséget nyújtva dolgoznak együtt. Ennek során természetesen igyekeznek olyan szoftvereket készíteni, amelyek a fedorával is képesek a legnagyobb kompatibilitással együttműködni.

A közösség hisz mások álmaiban, minden segítséget megad ahhoz, hogy ha valaki egy új operációs rendszert szeretne készíteni, akkor a fedorát és minden dokumentációt, eszközt a rendelkezésre bocsájt csupán annyi a kikötés, hogy egy új nevet adjon ennek a rendszernek.

A fedora remek választás lehet számodra, ha szeretnél egy olyan ingyenes operációs rendszert, amely telis-tele van új alkalmazásokkal, rendelkezik többféle, választható grafikus felülettel. Ha nem szeretnél kernelt fordítani, csak mindig megkapni a legfrissebb fejlesztéseket INGYEN. Ha egy lassabb, elavultabb hardwaren is jó sebességet szeretnél elérni, mint notebook, mint asztali számítógép esetén.

redhat enterprise linux

red hat enterprise linux

Mint ahogy a nevében is benne van a Red Hat által elkészített, üzleti felhasználásra szánt, még a szuper számítógépekkel is elboldogulni tudó linux változat (disztribúció). A Red Hat az összes általa elkészített verzióra 7 év támogatást nyújt. Új verziókat általában másfél – kétévente jelentet meg. Az első üzleti felhasználásra szánt verziót a 6.2E revízió számmal adta ki, melynek nevében is benne volt: Enterprise. Üzleti liszenszen kívül lehet hozzá vásárolni oktatási célú liszenszt is, amelynek természetesen alacsonyabb költségei vannak. Az oktatási liszenszhez lehetőség van támogatást is vásárolni némi felárért.

Kezdetekkor a Red Hat egy úgynevezett “Red Hat Linux” elnevezésű ingyenes disztribúciót tett közzé ingyen a közönség számára. Majd hogy bevételhez jusson a “Red Hat” támogatásával tudták fenntartani magukat. Később jött ki a kifejezetten üzleti célra szánt Red Hat Enterprise Linux, melyet hosszú távú támogatással adtak ki az erre igényt tartók számára. Egy másik vonalon is elindult a fejlesztés, amely projektnek és disztribúciónak Fedore Core volt a neve.

Linux születése

linux születése

A kezdet kezdetén Linus Torvalds kb. 1991 derekán Minix operációs rendszer alatt, eleintey assemply programozási nyelven kezdte le készíteni a linuxot. Eleinte igen kevés dolgot tudott és még a floppy meghajtót sem kezelte, de Linus időt és energiát nem kímélve hajthatatlanúl fejlesztette a rendszerét, melyet már a kezdeti fázisban 0.01-es verzióját is megosztotta. A lassú és nehézkes assembly fejlesztői környezetet viszonylag hamar leváltotta C nyelvre, amelynek segítségével a fejlesztés nagyságrendekkel gyorsabban haladt. Az első változata csak Minix alatt működött és azon kívül, hogy a processzort tudta kezelni, nem volt sok mindenre alkalmas. Míg végül 91 őszén jelentette be a Linux következő, már hivatalos verzióját, mely a 0.02-es revízóját kapta és az interneten is publikálásra került. Ekkor még egyetlen cél volt, maga a rendszer mag fejlesztése, ezért nem készültek hozzá telepítési csomagok. Inkább csak hackerek számára volt leginkább vonzó. Következő lépésként Linus elkezdte bevonni a fejlesztési munkákba a szabad idővel rendelkező programozókat. Ekkor a linux még mindig csak a Minixen futott, de már készítettek alá csomagokat is, így szép lassan kezdett összeállni egy önállóan is használható program gyűjtemény.

Linux telepítése Windows mellé

linux windows mellé

Szerencsére rengeteg ingyenes linux disztribúció közül választhatunk, hogy ha meg szeretnénk ismerkedni ezzel az általában nyílt forráskódú operációs rendszerrel, azonban ennek a sokszínüégnek köszönhetően egy általános leírás gyakran nem fedi le az összes disztribúció telepítésénél felmerülő akadályokat. Ha a PC-nk hardware legalább olyan szintű, hogy fusson rajta egy windows XP operációs rendszer, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy bármelyik linux verzió is legalább úgy el fog futni a vasunkon.

Első javaslatunk, hogy ne ugorjunk fejest a telepítésbe, lehet hogy elsőre nem lesz elég barátságos, vagy egy nem megfelelő opció választása esetén esetlegesen a már feltelepített és használt jó öreg windows rendszerünket csapjuk felül. Ennek elkerülésére javasolt a disztribúciók többsége által kezdő felhasználók számára készített Live verziójának használata.

De mi is az a Live? Egy image, amely a linux közösségek oldaliról tölthetők le és amelyek ki írhatók cd/dvd lemezre és/vagy esetleg pen drivera. Miután sikerült kiírnunk az imaget bebootlhatunk róla és anélkül, hogy felülírnánk vagy akár ráírnánk a merevlemezünk adatterületére tudjuk majdnem teljes funkcionalitásában használni az adott linux rendszert.

Folytatáshoz kattints ide: link