április, 2019

now browsing by month

 

Minden esetben tartsuk meg a munkavédelmi oktatást

Biztosan mindenki dolgozott már olyan munkahelyen, ahol csak pár szóban elmondták a munkavédelmi előírásokat. Persze nem mindegy, hogy irodában vagy építkezésen dolgozunk, hiszen más és más veszélyek fenyegethetnek bennünket. De munkaadóként minden esetben igyekezzünk megtenni a megfelelő lépéseket, nehogy nagyobb baj legyen. Ezért ha például egy építkezést vezetünk, akkor minden esetben fontos, hogy megtartsuk a megfelelő oktatásokat. De ha nem vagyunk mindennel tisztában, akkor kérhetünk segítséget profiktól is, hogy a munkavédelmi oktatás megfelelően megtörténjen. Így biztosak lehetünk abban, hogy az alkalmazottjaink minden információt megkapnak, ami szükséges a számukra. De az is fontos, hogy minden építkezésen legyen egy kijelölt vezető, aki segít betartatni az előírásokat is. Hiszen egy kis odafigyeléssel a kisebb és nagyobb sérüléseket is könnyedén elkerülhetjük. Ezért bármilyen munkát is végzünk, minden esetben viseljük a megfelelő védőfelszereléseket.

Nem mindegy, hogy milyen szénhidrátot fogyasztunk

Sokan kezdenek bele tavasszal fogyókúrába, hogy a nyárra formába hozzák magukat. De sajnos sokan az alap dolgokat felejtik el, így viszont biztosan nem is lesz sikeres a végeredmény. Ugyanis fontos a megfelelő táplálkozásra odafigyelni, és az sem mindegy, hogy milyen szénhidrátot fogyasztunk. Ugyanis nagyban befolyásolja a felszívódás üteme az éhségérzetünket, ami a diéta alatt pont az ellenkező hatást érheti el. Ezért a legjobb választás, ha lassan felszívódó szénhidrát tartalmú ételeket fogyasztunk. Így ugyanis a vércukorszintünk sem fog ingadozni, és elkerülhetjük a folyamatos éhségérzetet. Persze a diéta alatt nem szabad koplalnunk, hanem egyszerűen csak az alapanyagok összetevőit kell kicserélnünk. Ugyanis már kaphatóak szénhidrátmentes tészták is, így nem kell lemondanunk a tésztás ételekről sem a fogyókúra alatt. De a látványos végeredményhez érdemes mozogni is, mert csak így érhetjük el a kívánt eredményt, ami az önbizalmunknak is jót fog tenni.

Előzzük meg a hatalmas csekkeket

Biztosan minden autós szembesült már olyan büntetéssel, amit gyorshajtás miatt kapott. Persze az soha nem a legjobb döntés, ha késésben vagyunk, hogy akkor gyorsabban is hajtunk a megengedettnél, így viszont könnyedén belefuthatunk egy ellenőrzésbe. És bizony a büntetést senkinek nem esik jól kifizetni, mert lenne más is, amire költeni tudná azt a pénzt. Ezért ha nem szeretnénk hasonló cipőben járni, akkor egyszerűbben tehetünk ellen, mint gondolnánk. Ugyanis a radardetektor segítségével időben észlelhetjük a traffipaxot, így elkerülhetjük a büntetés. Persze így sem indokolt a száguldozás, hiszen nem csak a saját, de mások életéért is felelősek vagyunk az utakon. Ezért ha időre megyünk valahová, akkor inkább induljunk el időben, hogy ne kelljen rohannunk. És persze arra is érdemes odafigyelni, hogy ne parkoljunk szabálytalanul sehol, mert bizony azért is kaphatunk egy szép csekket. Ezért ha el szeretnénk kerülni ezeket a kellemetlen helyzeteket, akkor jobb, ha minden esetben a szabályoknak megfelelően közlekedünk.

Otthonról is elvégezhetjük a munkánkat

A legtöbben azért kezdenek saját vállalkozásba, hogy több szabadidejük legyen, és munkaidőben se kelljen egy irodában ülniük. De sajnos, ha nem megfelelő programokat és eszközöket használunk, akkor a saját dolgunkat nehezítjük meg. Hiszen ha tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel, akkor láthatjuk, hogy akár otthonról is elvégezhetünk minden munkát. Ugyanis ha szerveren dolgozunk, akkor minden adatot könnyedén elérhetünk bárhonnan és bármikor. És ha a gyorsaság is fontos a számunkra, akkor érdemes az ssd tárhely lehetőségében gondolkodni. Így biztosak lehetünk abban, hogy a weboldalaink nem lesznek lassúak, és a látogatóink is elégedettek lesznek. Így a szervernek köszönhetően szinte az egész napot otthon tölthetjük, de mégis minden feladatunkat el tudjuk végezni. Így a kollégák is sokkal könnyebben hozzáférnek a dokumentumokhoz, és sokkal egyszerűbben visszaellenőrizhetünk minden folyamatot. Ezért igyekezzünk megkönnyíteni a feladatainkat, és meglátjuk, hogy így sokkal hatékonyabbak is leszünk.

Készüljünk fel a babavárásra

A párok életében az összeköltözés és az esküvő után, bizony a babavállalás az egyik legnagyobb esemény. És ha kiderül az örömhír, akkor elkezdhetünk mindent megtervezni és megvalósítani, mire megérkezik az új családtag. Persze sokan azt gondolják, hogy csak a babaszobával van teendőjük, de azért az egész lakásban van bőven teendőnk. Hiszen az éles sarkokat és a konnektorokat is biztonságossá kell tennünk, mire megérkezik a kicsi. De az is jó választás lehet, ha a bútorok szövetét is átfertőtlenítjük, és ebben a kárpittisztítógép kölcsönzés nagy segítségünkre lehet. Így biztosak lehetünk abban, hogy miden folt és felgyűlt por eltűnik róla. És a levegő is sokkal jobb lesz, hiszen sokkal hatékonyabban tisztít, mint az otthoni háztartási porszívó. Persze rengeteg apróságot is meg kell vásárolnunk a babának, így bármennyire is hosszúnak tűnik a kilenc hónap úgy fogjuk érezni, hogy még kevés is lesz a sok teendőhöz. Persze ha megérkezik a kicsi, akkor a legszebb dolog lesz, és minden fáradozást megér.

Tudjuk, hogy hol van a tolerálható határ

Biztosan minden hölgy találkozott már olyan esettel a munkahelyén, amikor a főnöke vagy a férfi kollégái nem éppen megfelelően bántak vele. Persze ilyen esetben nem mernek cselekedni, hiszen féltik az állásukat, ezért inkább tolerálnak és hallgatnak, mert sajnos sokszor nem is hisznek nekik, amivel rosszabb helyzetbe kerülhetnek. De azért jobb tisztában lennünk azzal, hogy mi az a szint, amit még következmények nélkül el kell fogadnunk. Hiszen sokszor észre sem vesszük, de szexuális zaklatás áldozatai vagyunk. Ezért ha nem vagyunk teljesen tisztában a jogainkkal, vagy nem tudjuk mérlegelni a helyzetet akkor jobb, ha segítséget kérünk szakemberektől. Hiszen vannak kifejezetten erre szakosodott ügyvédek, így biztosan nagy segítségünkre lehetnek. Persze minden esetben vonjuk be a szeretteinket vagy a párunkat a folyamatba, hogy tudjanak bennünket támogatni és mellettünk legyenek. Ezért ne hagyjuk magunkat, hanem bizony álljunk ki magunkért és a saját jogainkért.

A külföldi rokonokkal is tartsuk a kapcsolatot

Sajnos egyre gyakrabban előfordul, hogy a rokonok vagy a családtagok külföldön kezdenek új életet. És bizony néha olyan országba költöznek, aminek az anyanyelvét nem beszéljük tökéletesen vagy szinte egyáltalán. De nem szabad ebben az esetben sem kétségbe esnünk, mert így is könnyedén tarthatjuk a kapcsolatot. És persze nyelvtanulásnak is tökéletes lehetőség, ha az ő gyerekeik már nem beszélik a mi nyelvünket. És ha hasonló segítségre lenne szükségünk, akkor például a görög fordítás tökéletes választás is lehet, mert így könnyedén letudjuk fordítani a levelet, amit a számunkra küldtek. Persze nem csak ebben az esetben lehet hasznos számunkra a fordítás, mert az is előfordulhat, hogy a munkánkból kifolyólag keresnek meg bennünket külföldről együttműködéssel kapcsolatban. Ezért soha ne ijedjünk meg a hasonló megkeresésektől, mert könnyedén kaphatunk segítséget a fordításban. Így sokkal több lehetőségünk lesz, mert könnyedén nyithatunk a nemzetközi piacok felé.

Mi történik, ha a Társaság saját tőkéje csökken?

Mi történik, ha a Társaság saját tőkéje csökken? A Focus Audit Kft. alábbi blogbejegyzése a Saját tőke csökkenés kérdéskörét járta körbe.
A Társaság saját tőkéje különböző gazdasági események folytán – mint például a veszteséges gazdálkodás, a tőkekivonás, az osztalékfizetés – természetszerűleg csökken. Ha a csökkenés mértéke akkora, hogy a saját tőke kevesebb lesz, mint a tulajdonosok vagyoni hozzájárulása, akkor a csökkenés veszélyt jelenthet a Társaság vagyoni helyzetére, jövőbeli működésére. Szélsőséges esetben a saját tőke negatívvá is válhat, ami azt jelenti, hogy a Társaság külső kötelezettségei meghaladják a Társaság vagyoni javainak (eszközeinek) értékét.

Az ilyen kritikus csökkenéseket a könyvvizsgálónak is különös tekintettel kell vizsgálnia, mivel ezek a vállalkozás működését veszélyeztetik. Mindez a tulajdonosok és a Társaság további érintettjei, így a munkavállalók, vevők, beszállítók és a hitelezők számára is hátrányos lehet. Emiatt a cégjogi törvények, így a Polgári törvénykönyv is előírásokat tartalmaz arra az esetre, hogy mit kötelező a Társaságnak, vezetésének és tulajdonosainak tőkevesztés esetén tenni.

Kritikus saját tőke értékek a Ptk. alapján
A – Ptk. 3:133. § szakasz (2) bekezdése alapján „Ha egymást követő két üzleti évben a társaság saját tőkéje nem éri el az adott társasági formára kötelezően előírt jegyzett tőkét, és a tagok a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a szükséges saját tőke biztosításáról nem gondoskodnak, e határidő lejártát követő hatvan napon belül a gazdasági társaság köteles elhatározni átalakulását. Az átalakulás helyett a gazdasági társaság a jogutód nélküli megszűnést vagy az egyesülést is választhatja.

A korlátolt felelősségű társaságok esetén a Ptk. 3:189. § szakasz (1)-(3) bekezdései alapján „az ügyvezető késedelem nélkül köteles összehívni a taggyűlést vagy annak ülés tartása nélküli döntéshozatalát kezdeményezni a szükséges intézkedések megtétele céljából, ha tudomására jut, hogy a társaság saját tőkéje veszteség folytán a törzstőke felére csökkent. Ebben az esetben a tagoknak határozniuk kell pótbefizetés előírásáról, a törzstőke mértékét elérő saját tőke más módon való biztosításáról vagy a törzstőke leszállításáról; mindezek hiányában a társaság átalakulását, egyesülését, szétválását vagy jogutód nélküli megszüntetését kell elhatározni. A taggyűlés ezzel kapcsolatos határozatait három hónapon belül végre kell hajtani. Ha a taggyűlés befejezését követő három hónapon belül az összehívására okot adó körülmény változatlanul fennáll, a törzstőkét le kell szállítani.

A részvénytársaságok esetén a Ptk. 3:270. § szakasz (1)-(3) bekezdései szerint „az igazgatóság köteles nyolc napon belül – a felügyelőbizottság egyidejű értesítése mellett – a szükséges intézkedések megtétele céljából a közgyűlést összehívni vagy közgyűlés tartása nélkül történő határozathozatalt kezdeményezni, ha bármely tagjának tudomására jut, hogy a részvénytársaság saját tőkéje veszteség következtében az alaptőke kétharmadára csökkent. Ebben az esetben a részvényesek kötelesek a közgyűlésen vagy közgyűlés tartása nélkül olyan határozatot hozni, amely alkalmas a megjelölt ok megszüntetésére; vagy dönteniük kell a társaság átalakulásáról, egyesüléséről vagy szétválásáról; ezek hiányában a társaság megszüntetéséről. A közgyűlés ezzel kapcsolatos határozatait három hónapon belül végre kell hajtani. Ha a közgyűlés befejezését követő három hónapon belül az összehívására okot adó körülmény változatlanul fennáll, az alaptőkét le kell szállítani.”

Látható, hogy a saját tőke a jogszabályi keretek meghatározott szintje alá történő csökkenése esetén a társaság tulajdonosainak be kell avatkozniuk a céghelyzet megoldása érdekében. Hogy milyen lehetőségekkel javítható a tőkehelyzet, azt a következő blogbejegyzésünkben vesszük górcső alá.

A komolyabb betegségekkel is vegyük fel a harcot

Sajnos az elmúlt években egyre többen szenvednek különböző súlyos betegségeben, így a rák egyre gyakoribb. De ha megtudjuk, hogy mivel is állunk szembe, akkor a legfontosabb, hogy ne adjuk fel, hanem keressük a lehetőségeket a gyógyulásra. Ugyanis nem csak gyógyszerekkel tehetünk ellene, hanem bizony gyógynövényekkel is. Ugyanis már bizonyították, hogy különböző növények jótékony hatással lehetnek a szervezetre a komolyabb betegségek alatt. Ezért a rákgyógyítás ellen nem csak a kórházakban tehetünk. Persze soha ne zárjuk ki az orvosi segítséget, mert a mai fejlett tudománynak köszönhetően, nagyon is sokat tehetnek értünk. És érdemes minden esetben kikérni az orvosunk tanácsát, mielőtt magunktól bármilyen kezelésbe is kezdenénk házilag. De a legfontosabb, hogy ha rákos beteg van a családban, akkor éreztessük vele, hogy mindig számíthat ránk, és mindenben segítsük és támogassuk. És persze a pozitív hozzáállás is nagyon sokat segíthet, ezért soha ne törődjünk bele semmibe.