Linux telepítése Windows mellé

Szerencsére rengeteg ingyenes linux disztribúció közül választhatunk, hogy ha meg szeretnénk ismerkedni ezzel az általában nyílt forráskódú operációs rendszerrel, azonban ennek a sokszínüégnek köszönhetően egy általános leírás gyakran nem fedi le az összes disztribúció telepítésénél felmerülő akadályokat. Ha a PC-nk hardware legalább olyan szintű, hogy fusson rajta egy windows XP operációs rendszer, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy bármelyik linux verzió is legalább úgy el fog futni a vasunkon.

Első javaslatunk, hogy ne ugorjunk fejest a telepítésbe, lehet hogy elsőre nem lesz elég barátságos, vagy egy nem megfelelő opció választása esetén esetlegesen a már feltelepített és használt jó öreg windows rendszerünket csapjuk felül. Ennek elkerülésére javasolt a disztribúciók többsége által kezdő felhasználók számára készített Live verziójának használata.

De mi is az a Live? Egy image, amely a linux közösségek oldaliról tölthetők le és amelyek ki írhatók cd/dvd lemezre és/vagy esetleg pen drivera. Miután sikerült kiírnunk az imaget bebootlhatunk róla és anélkül, hogy felülírnánk vagy akár ráírnánk a merevlemezünk adatterületére tudjuk majdnem teljes funkcionalitásában használni az adott linux rendszert.

Folytatáshoz kattints ide: link