Linux vagy Windows?

Kijelenthetjük, hogy az átlag felhasználók túlnyomó többsége a Microsoft által készített windows termékcsalád valamelyik verzióját használja. Nézzük meg mik a fő különbségek, előnyei és hátrányai ezen “szoftver csomagoknak”.

Liszensz: a windows termékcsalád esetében általánosíthatunk abban a tekintetben, hogy mindegyik verziója valamilyen szinten fizetős. Illetőleg a Microsoft nem engedélyezi, hogy a megvásárolt szoftverét egy meghatározott gép számnál több számítógépre telepítsük és azt sem engedik, hogy bármilyen oknál fogva vissza fejtsük a kapott kódot. Ezzel szemben a legtöbb linux disztribúciót szabadon és minden korlátozás nélkül bármennyi számítógépre letölthetjük ingyen és nyílt forráskódját bármilyen mértékben módosíthatjuk és tovább fejleszthessük.

Biztonság: a windows elsősorban otthoni, a felhasználói igényeket maximálisan szemelőt tartva került elkészítésre, míg a linux az üzleti világ számára készült, ezért a Microsoft folyamatosan arra törekszik, hogy a windowst biztonságosabbá tegyék, míg a linux fejlesztők a felhasználó barát működést próbálják előtérbe helyezni. Összességében a linux még mindig biztonságosabb operációs rendszer, mint a windows.

Frissítések: a windows rendszerek a Microsoft oldaláról képesek letölteni a különféle biztonsági frissítéseket, amelyen keresztül csak a Microsoft frissítéseket lehet letölteni. Ez azt jelenti, hogy ha más szoftver készítő által írt szoftver is telepítésre kerül a számítógépre, akkor azok nem frissülnek. Míg linux esetén pár kattintással vagy néhány egyszerű paranccsal minden egyes programot tudunk frissíteni interneten keresztül.