Miért fontos a jó tartalom a weboldalon?

tartalom

Az internetet pásztázva sokféle szöveggel találkozhatunk. Vannak rövid, tömör leírások, száraz felhívások, és olvasmányos, barátságos, közvetlen hangulatú cikkek is. Amint a beszédben sem mindegy, hogy milyen hansúllyal mondunk el valamit, milyen modorral szólítunk meg valakit, úgy a weboldal szövegírás esetében sem mindegy, hogy milyen szókinccsel rendelkezünk, milyen szófordulatokat alkalmazunk, és mennyire érezheti azt az olvasó, hogy neki írtuk a szöveget, az ő problémáját akarjuk megoldani – írja a kulcsszo.hu
.

A SEO (Search Engine Optimization) vagy keresőoptimalizás jó ideig a linképítésre, linkfejlesztésre fektette a hangsúlyt. A Google algoritmusainak megjelenése óta azonban folyamatosan felértékelődik a honlapok tartalmi része. A felhasználói élmény a fontos a keresőknek, így azokat az odalakat sorolják előre, amelyek olyan tartalommal vannak ellátva, amely összefügg az oldal témájával, nincs túloptimizálva, túlzsúfolva kulcsszavakkal, ugyanakkor stilisztikailag, nyelvtanilag helyes a szövegezése.

A nagy látogatottságnak „örvendő” oldalakon olyan szövegeket olvashatunk, olyan cikkekkel találkozhatunk, amelyek elsősorban hasznos információt szolgáltatnak, s óvatosan bár, de rávrezetnek arra, hogy miért is jó, ha az adott oldal által kínált terméket vagy szolgáltatást igénybe vesszük, emellett úgy van összeállítva a szöveg, hogy a keresők irányelveinek is megfeleljen.

Egy weboldal tartalma képes a látogatókat vásárlókká, megrendelőkké képezni, ha megfelelően van felépítve, igényesen, de ugyanakkor közvetlen hangnemben íródik. A felhasználók ott időznek szívesen, azokat az odalakat látogatják többen, ahol hozzájuk szólnak, és megtalálják a keresett információt.

Sok webáruházban csak a termék neve van feltüntetve, meg az ára, de azt, hogy mire is jó, nem írják hozzá. Pedig, ha egy termékről ismereteket szereznek, megértik annak felhasználási területét, esetleg működését és hatékonyságát, rájönnek, hogy valamely szükségletüket kielégíti vagy segítségével megoldódik egy problémájuk, nagy az esély arra, hogy meg is vásárolják azt.