Pénzügyi és adóválatozások 2020

A Focus Audit Kft. blogbejegyzésben az adóváltozások kapcsán nyújt segítséget az érintetteknek. Az adózás midig nehéz feladat, melyben a Focus Audit Kft. adótanácsadói készséggel segítenek Önöknek. Jelen írásunkban a Focus Audit Kft. Pénzügyi és adóválatozások 2020 című cikkéből szemezgettünk.

2020. JANUÁR ELSEJÉVEL SZÁMOS SZÁMVITELI-, GAZDASÁGI- ÉS PÉNZÜGYI VONATKOZÁSÚ VÁLTOZÁS LÉPETT ÉLETBE. LEGFRISSEBB BEJEGYEZÉSÜNKBEN EZEKET A VÁLTOZÁSOKAT GYŰJTÖTTÜK ÖSSZE. KORÁBBAN, MÁR ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A LEGFŐBB ADÓVÁLTOZÁSOKAT, MELYEKRŐL ITT OLVASHATNAK.
Közismert, hogy változik a lottó ára. 250-ről 300 forintra emelkedik a legnépszerűbb hazai lottójátékok, az ötös és hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára.
2020 januárjától az álláskeresők díjmentes utazhatnak a Budapesti Közlekedési Központ járművein.
A szociális hozzájárulás változását leköveti a kisvállalati adó (kiva) kulcsának 12 százalékra való csökkenése.
A kereskedelmi szálláshely szolgáltatás általános forgalmiadója a korábbi 18-ról 5 százalékra csökkent.
A reklámadót 2022. december 31-éig felfüggesztette a Kormány adópolitikája.
Megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), mint adózási forma, az áttérési mérleget könyvvizsgálóval szükséges hitelesíttetni.
januárban ismét növelni fogja a Kormány a nyugdíjakat az inflációval arányosan. A 2,8 százalékos emelést követően az átlagnyugdíj összege 134 154 forintra emelkedik 2020. január 1-től.
Nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér 2020-ban. Mindez azt jelenti, hogy bruttó 161 ezer forintra emelkedik a minimálbér, míg a középfokú végzettséghez kötött, a garantált bérminimum bruttó 210,6 ezer forintra növekszik.
Változás a jövedéki adóban is. A cigarettára vonatkozó jövedéki adó mértéke 2020. elejétől az év közepéig 20 500 forint lesz ezer darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 23 százaléka, de legalább 33 500 forint ezer darabonként. A vágott dohány esetén mindez 20 100 forint kilogrammonként.
A falusi CSOK keretében a preferált kistelepüléseken 2020. január 1-jétől általános forgalmiadó-visszatérítési támogatás vehető igénybe 5 millió forint összeghatárig, ami lakóingatlan építése mellett immár bővítésre és felújításra is felhasználható.
Újítás, hogy kedvezményes kamatozású lakáshitelt lehet immáron felvenni, ha környezetbarát energiabesorolású lakást tervezünk vásárolni. A Magyar Nemzeti Bank tőkekövetelmény-kedvezményt hirdet a magyarországi székhelyű hitelintézetek számára a 2020-2023 között kihelyezett zöld lakáscélú hitelei után a klímabarát pénzügyi termékek terjesztése esetén…

A teljes blogbejegyzés elolvasható a Focus Audit Kft. weboldalán. Könyvvizsgálat, audit, adótanácsadás, IFRS tanácsadás – www.focusaudit.hu