Tartály nélküli vízszűrő jellemzői

Amennyiben valakinek a hadi-, és űriparban is használt, valóban komoly vízszűrési jellemzőkkel bíró tartály nélküli vízszűrő készülékre van szüksége, mindenképpen ozmózisos víztisztítóban érdemes gondolkodnia. Az ozmózis jelenséget felhasználó háztartási vízszűrő eszközöknek két fő kategóriája van: a tartállyal rendelkező, és a tartály nélküli vízszűrő berendezések. De vajon melyik a helyes választás: a tartályos, vagy tartály nélküli vízszűrő változat? Mivel sok érvet fel lehet sorakoztatni mindkettő mellett, érdemes mindenkinek a saját igényei figyelembevételével döntenie.
Az első dolog azt kiderítenünk, hogy milyen víznyomás uralkodik vízhálózatunkban, mert az ozmózisos víztisztítók megfelelő működéséhez minimum 4 bár nyomásra van szükség. Ha ez egyenletesen nem biztosítható, célszerű nyomásrásegítő motorral rendelkező tartály nélküli vízszűrő berendezést választanunk. A második alapvető tényező vízfogyasztásunk mértéke, mert tartály nélküli vízszűrő készülékünk vízcsapolási sebességét ehhez kell igazítanunk. Amennyiben a velünk egy háztartásban élők vízigénye viszonylag alacsony, elegendő lehet akár egy kb. 0,11 liter/perc csapolási sebességet biztosító tartályos készülék is. Ennek 10-12 literes tartályára azért van szükség, hogy az ozmózismembránon lassan átszivárgó tisztított vizet összegyűjtve mindig legyen rendelkezésünkre álló víz, hiszen ha a fenti csapolási sebességet biztosító, belépő szintű, legfeljebb 50-80 amerikai gallonban számított (1 gallon = 3,78 liter) szerény elméleti napi vízszűrő kapacitású (GPD) eszközön a komolyabb, tartály nélküli vízszűrő berendezésekhez hasonlóan közvetlenül érkezne a víz, azt senki nem győzné kivárni.
Az ozmózis elvén működő tartály nélküli vízszűrő eszközök 0,7-3,0 liter/perc (400-1600 GPD) névleges csapolási teljesítményre képes változatai ezzel szemben közvetlenül, és gyorsan biztosítják számunkra a garantáltan tiszta ivóvizet. Az eredmény érdekében ugyan mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, de a fenti kapacitással bíró ozmózis elvén működő tartály nélküli vízszűrő készülékek a háztartási ivóvíztisztítás élvonalát képviselik, és rendkívül hatásos segítséget nyújtanak saját és családunk egészségének megőrzésében.