Hogyan válassz kerékpáros cipőt? 1. rész

Az ideális kerékpáros cipő kiválasztása korántsem olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolná az ember. Ebben a cikkben megpróbálunk röviden válaszolni arra a kérdésre, hogy a kerékpár mellé mégis milyen bringás cipőt érdemes választanod.

Mint a futásnál, itt is érdemes figyelembe venni azt, hogy a minőség rettentően fontos. Mellébeszlés nékül: tartsd magad távol a nagyon olcsó és főleg a használt bringás cipőktől! Legyen új, szokja meg a lábad – bár szerintem elhasznált sportcipőt úgy sem fogsz a lábadra húzni. Nézzük a kategóriákat.

MTB XC: ez a kategória azoké a cipőké, amelyekkel lehet terepen versenyezni, edzeni, legyen szó XC versenyekről, vagy akár maratonokról. S mi jellemző ezekre a cipőkre?

–          Merev, üvegszálas műanyag vagy karbon talpazatúak

–          Viszonylag keskeny mintázat

–          Orrába csavarható „fogak” vannak rajta, melyekkel a sáros, kedves terepen is könnyen lehet futni felfelé a brinngával.

Ebben az esetben nem a kényelem az elsődleges szempont, bár a mai cipőkben már egész napokat el lehet tölteni, mindenféle fájdalom nélkül. Az olcsó, belépő modellek általában három tépőzárral rendelkeznek, a középkategóriásak kettővel +w egy csat kombót is kapunk hozzá, a csúcsbmodellek pedig tekerőgombos kivitelűek. A sarkat nagyon erősen fogják, súlyuk pedig alig több, mint fél kiló (600-650g/pár). Árban nagy a szórás, kb. 30.000-130.000 Forint között jutunk hozzá.